Zelf bier brouwen, een leuk tijdverdrijf

Veel mensen zitten thuis in deze crisis, of je nu thuis werkt of niet; je kunt niet veel buiten de deur doen. We zijn daarom op zoek gegaan naar activiteiten die je thuis kunt doen. Ons oog viel hierbij op het zelf brouwen van bier. Want zeg nou zelf, wie lijkt het nou niet leuk een zelf gebrouwen biertje te kunnen drinken?

Zelf bier brouwen kun je gewoon thuis en het is voor een beginner goed te doen. Je kunt het beste starten met een starterpakket. Deze bevat alles wat je nodig hebt om zelf bier te brouwen.
Namelijk:

 • Een vergistingsemmer
 • Waterslot
 • Aftapkraan
 • Reiningsmiddel
 • Instructie om het bier te brouwen
 • Alle ingredienten om bier te brouwen

Je hebt zelf ook een aantal zaken nodig, maar dit is bijna in elke keuken beschikbaar namelijk: een pan van 8 liter, een zeef, een thermometer en lege flesjes waar je jouw brouwsel in wilt gaan doen.

Het proces

Het bierbrouwproces bestaat uit 6 stappen, die als je ze zorgvuldig uitvoert niet moeilijk hoeven te zijn.

1. Schroten

De mout waarmee je het bier brouwt moet eerst gemalen worden, dit wordt schroten genoemd. Hierbij maak je het zetmeel vrij.

2. maischen

Daarna meng je het mout met warm water. Door dit te mengen wordt het zetmeel in suiker omgezet.

3. Spoelen en filteren

De volgende stap is het filteren, dit filteren kan met een zeef uit je keuken of een filter wat je kunt aanschaffen. Hiermee zorg je dat er geen granen achterblijven. Daarna ga je het spoelen, hiermee scheidt je de granen van het water.

4. Koken

Nu moet je het brouwsel gaan koken, dit duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Tijdens het koken kun je de aroma van het bier bepalen, dit doe je door middel van de hopafgifte.

5. Koelen

Nu is het tijd om het brouwsel te koelen en naar 20 graden terug te brengen. Dit is een nauwkeurige stap waarbij je snel en hygiënisch te werk moet gaan.

6. Vergisten

Nu ga je vergisten. Dit doe je in de vergistingsemmer. Deze zet je in een kamer met een kamertemperatuur die constant is. Dit gisten duurt ca 2 weken maar bij zware bieren kan het zelfs 3 tot 4 weken duren.

7. Bottelen

Nu is het tijd om het brouwsel in de fles te stoppen, het bottelen. Je voegt extra suikers toe dit in de fles worden omgezet in koolzuur. Nu moeten de flesjes nog 2 weken op een warme plek staan en het bier is klaar.

Zoals je ziet is het geen moeilijke taak, en als je op de juiste momenten goed op let dan is het voor iedereen te doen. Het is vooral wachten, het gisten duurt ca 2 weken en het nagisten duur ook nog eens 2 weken. Na ongeveer een maand heb je dus je eerste zelf gebrouwen biertje. Doordat je alles zelf doet kun je de smaak onderweg bepalen en experienteren. Zo kun je uitendelijk op je ideale bier uitkomen.

Wil je zelf beginnen met bier brouwen? Er is al een starterspakket vanaf €29,95. Vind je het leuk dan kun je altijd nog gaan kijken voor een hobby set met professionele materialen waarmee je wel 30 liter bier per keer kunt brouwen.

2 comments

 1. https://www.beemedz.com/

  beemedz website is online selling medicines and medicines very important for people good health and good life for better future

  Beemedz is designed to make it easier for patients to self-administer their medication like Cenforce 200,Vidalista,Cendforce 100,Viafinil,fildena, cenforce,vidalista 60,cenforce 150. It has a container that holds medication, a cap that screws on, and a straw that can be used to access the medication. The container is made of BPA-free plastic and the cap is made of polypropylene. The straw is made of polypropylene. The container is meant to be used with a weekly pill organizer that can be filled with seven pills, one for each day of the week. The cap has a lip on the edge to make it easier to open.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.