Geld verdienen met bloggen

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met bloggen, we hebben er een 10-tal voor je op een rijtje gezet.

Affiliate-marketing

Voor als je zelf ook het boek Rijks, Masters of the Golden Age wilt verkopen via je blog. Affiliate-marketing is het plaatsen van links naar producten zoals boeken, kleding, make-up of elektronica. Als één van je bezoekers een aankoop doet via zo’n link, krijg je een percentage van de aankoopprijs.
Veel blogs verdienen op deze manier een centje bij. Op het boekenblog Mustreads staat bijvoorbeeld een recensie over het nieuwe boek van Dan Brown, Oorsprong. Als je de thriller via de link onderaan de tekst (‘koop dit boek’) aanschaft, ga je via een affiliate link naar Bol.com en profiteert Mustreads mee.

Zelf doen?
De bekendste Nederlandse webwinkel waarbij je affiliate kunt worden, is Bol.com. Om mee te doen, meld je je aan op de website van het Bol.com Partnerprogramma. Hier kun je inks aanmaken naar specifieke producten, ook kun je elke dag zien wat er via je blog is verkocht. Verder kun geld verdienen met bloggen bij Coolblue, Zalando of Tradetracker (een afilliate-site die meerdere winkels vertegenwoordigt).

Google Ads

Het advertentieprogramma van Google (Google AdSense) is de bekendste inkomstenbron voor bloggers. Het wetenschapsblog Scientias maakt er bijvoorbeeld op een subtiele manier gebruik van. Op de homepage staan altijd een paar advertenties onder de uitgelichte artikelen.

Zelf doen?
Als je je aanmeldt bij Google AdSense kun je een speciale plugin downloaden voor WordPress. Daarna plaats je met een paar klikken een advertentieblok op je site. Google zoekt zelf relevante advertenties bij je artikelen. Als je over schrijven blogt, zullen er bijvoorbeeld advertenties voor schrijfcursussen of boeken over schrijven verschijnen. Schrijf je over auto’s, dan krijgen je lezers aanbiedingen van leasemaatschappijen te zien. Geld verdienen met bloggen via advertenties is geen vetpot. Gemiddeld levert een advertentie ongeveer 0,50 cent per klik op.

Cursussen geven

Geld verdienen met bloggen kan ook indirect. Met het geven van cursussen sla je drie vliegen in één klap: je versterkt de band met je lezers, je gaat uit je comfortzone en je kunt er aardig wat aan overhouden. Mijn drie uur durende cursus Bloggen voor meer klanten is op dit moment de belangrijkste inkomstenbron van Schrijfvis. Ik heb inmiddels tegen de honderd mensen ontvangen in mijn cursusruimte in Den Haag. Deelnemers betalen 99 euro, exclusief BTW. Geld verdienen met bloggen is op deze manier dus best lucratief.

Zelf doen?
Een cursus geven kan in allerlei vormen: denk aan korte workshops, meerdaagse trainingen, of masterclasses waarbij je mensen één op één begeleidt. Als je een cursus ontwikkelt, laat je dan adviseren door iemand die daar ervaring mee heeft (les geven is een vak) of lees er een goed boek over.
Verder kun je het jezelf makkelijk maken door de administratie uit handen te geven. Zelf regel ik de kaartverkoop via Eventbrite. Je betaalt een paar euro per cursist, maar het scheelt je uren aan administratie en je kunt je klanten extra service bieden. Deelnemers aan je cursus kunnen bij Eventbrite bijvoorbeeld online met Ideal betalen en ontvangen onmiddellijk een gespecificeerde factuur met BTW. Je betaalt een paar euro per cursist, maar het scheelt je uren aan administratie.

Online cursussen

Een cursus kun je ook geven zonder lijfelijk aanwezig te zijn. De Amerikaanse journalist Shani Raya lanceerde op Udemy bijvoorbeeld een goed lopende online schrijfcursus met de titel Ninja Writing.

Zelf doen?
Bespaar je de tijd en moeite om een eigen cursusomgeving te bouwen op je blog. Dat is iets voor technici. Er bestaat een gebruiksvriendelijk online platform voor het ontwikkelen van online cursussen: Udemy. Hier kun je met eenvoudige menu’s een eigen cursus ontwerpen en verkopen.

Gesponsorde blogposts

Bloggen over een dienst of product van een ander bedrijf in ruil voor geld. Dat is in feite wat je doet bij het schrijven van een gesponsorde blogpost, ook wel een smarticle genoemd. Op Nu.nl verscheen onlangs bijvoorbeeld dit gesponsorde artikel over het reisbureau Secret Escapes. Dat leverde het reisbureau behoorlijk wat inschrijvingen van geïnteresseerden, zo blijkt uit dit artikel.

Zelf doen?
Maak op je blog een pagina voor adverteerders waarop je uitlegt dat je openstaat voor gesponsorde blogposts. Zorg dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt over de toon en inhoud van het artikel. Een gesponsorde blogpost is geen kritiekloze reclametekst. Het blijft jouw blog. Een beetje objectiviteit is ook voor je klant goed. Als je wat kritiekpuntjes noemt op het product dat je bespreekt, zullen je lezers je positieve opmerkingen ook eerder voor waar aannemen.

Een abonnement/membership

Met een membership-gedeelte richt je een soort VIP-ruimte in op je blog. Op deze plek plaats je artikelen voor lezers die een betaald lidmaatschap afsluiten. Op die manier kun je maandelijks extra geld verdienen met bloggen. Een goed voorbeeld is het blog van Thomas Baekdal, een Deense media-analist. Hij deelt zijn meest specialistische kennis op een betaald gedeelte van zijn site met de naam baekdal/plus.

Zelf doen?
Een membership-site werkt vooral als je regelmatig (iedere week of maand) specifieke kennis deelt, waar mensen direct hun voordeel mee kunnen doen, bijvoorbeeld bij hun werk. Je kunt gemakkelijk een membershipgedeelte van je site opzetten met een WordPress plugin als Memberpress of Restrict Content Pro en zo extra geld verdienen met bloggen.

E-books

Deel je specialistsische informatie op je blog? Dan zijn je lezers waarschijnlijk best bereid om te betalen voor e-book waarin al die kennis op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd. De Amerikaanse blogger Patt Flynn verdiende op zijn niche-blog Foodtruckr (een site voor eigenaars van een roodtruck) bijvoorbeeld vele duizenden dollars met een e-book over de vraag: ‘hoe begin je een foodtruck?’

Zelf doen?
Zelf een e-book maken kan met Word, Powerpoint, of Adobe Indesign. Via Google kun je eenvoudig uitvinden hoe je een e-book maakt en verkoopt. Lees bijvoorbeeld dit gratis e-book over het maken van e-books van Patt Flynn. Een e-book verkopen kan via een online service, zoals Ejunkie, maar ook gewoon via Bol.com.

Lezingen

Een blog kan een uithangbord zijn voor lezingen en andere spreekopdrachten. Psycholoog Richard Wiseman is bijvoorbeeld een veelgevraagd spreker. Op zijn blog vind je een uitgebreid overzicht van al zijn lezingen. De populaire Nederlandse sterrenkundige Govert Schilling biedt ook lezingen aan via zijn blog Alles over Sterrenkunde.

Zelf doen?
Als je spreekklussen wilt binnenslepen, is het slim om dat duidelijk te vermelden op je blog. Richt een pagina in met korte, prikkelende beschrijvingen van lezingen die je kunt geven. Laat ook een filmpje van jezelf maken bij een spreekopdracht, zodat potentiële klanten kunnen zien hoe je overkomt.

Webinars

Een webinar is een soort lezing, maar dan online. Je vraagt mensen om op een bepaalde tijd in te loggen op een website, waar je contact met hen hebt via een videoverbinding. Een webinar is geschikt voor een korte cursus, lezing of Q&A. De website Boekschrijven.nl organiseert bijvoorbeeld regelmatig webinars waarin mensen vragen kunnen stellen aan auteurs.

Zelf doen?
Je kunt geld vragen voor webinars, maar vaak zijn deze video-bijeenkomsten ook gratis. Ze worden dan gebruikt om klanten te werven voor een betaalde cursus. Eerst organiseer een blogger dan bijvoorbeeld een webinar waarin deelnemers vragen kunnen stellen over het onderwerp ‘geld verdienen met bloggen’. Vervolgens kunnen ze zich inschrijven voor een meer diepgaande cursus over dit onderwerp. Je kunt een webinar organiseren met speciale software zoals Webinarjam, maar Facebook Live is een gratis alternatief.

Betaalde nieuwsbrief

Een nieuwbrief hoeft niet altijd gratis te zijn. Als je waardevolle en specialistische informatie deelt, zijn de lezers van je blog mogelijk bereid een klein bedrag te betalen voor je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief. Blogger Ben Thompson vraagt bijvoorbeeld 10 dollar per maand voor zijn dagelijkse nieuwsbrief met technieuws, The Daily Update. Hij heeft duizenden abonnees.

Zelf doen?
Ga niet opeens geld vragen voor je bestaande nieuwsbrief. Dan zullen de meeste lezers afhaken. Begin een tweede maildienst, waarvoor je een vergoeding vraagt.
De handigste manier om betaalde abonnementen aan te bieden is de wordpress-plugin Newsletters. Hiermee kunnen je lezers zich tegen betaling inschrijven voor een aparte mailingslijst. De betaling is eenmalig. Met Campaignzee, een plugin voor Mailchimp, kun je je lezers maandelijks een bedrag laten betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.